szoveg
facebook
youtube
twitter

Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés

 

 

TOP-1.2.1-15

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak nyújthatnak be pályázatokat.

A TOP, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program fő küldetése, hogy kereteket biztosítson a területileg decentralizált fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához. Fejlesztései között helyet kapnak a közvetlenül a közszférára, a helyi társadalomra és környezetre irányuló fejlesztések is.

Folyamatosan nyílnak meg a pályázati lehetőségek ebben az Operatív Programban, jelenleg 29 pályázati lehetőség van nyitva, melyek beadási határieje változó, de a projektek előkészítettsége rendkívül fontos lehet a sikeres pályázathoz.

Alapkritérium, hogy a projekt összköltségének 50%-át a kötelező projektelemre, azaz az új eszköz beszerzésére fordítsuk! Ezen kívül pályázat csak az un.  szabad vállalkozási zónában adható be. Ezeket a pályázati felhívás felsorolja, de vigyázat! A szabad vállalkozási zónának minősülő és nem minősülő települések is benne vannak a listában, így fontos, hogy pontosan megnézzük a felhívás 5. számú mellékletét!

Ha ez még nem lenne elég a pályázók körének szűkítéséhez, fontos megnéznünk, hogy vállalkozásunk milyen tevékenységgel szeretne pályázni, ugyanis az csak a  felhívás 1. számú mellékletében szereplő TEÁOR szám szerinti feldolgozóipari tevékenységgel lehet!

A pályázható TEÁOR számokat feltettük a honlapunkra, ott könnyen megtalálod!

A TOP-1.2.1-15 számú felhívás célja, hogy megyei szintű turisztikai vonzerő elemekre épülő, koordinált fejlesztések valósuljanak meg. Kulcsszó a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése, ugyanis a jövőbeni fejlesztés nem lehet része országos vagy nemzetközi hálózatoknak!

Alapos indoklás kell minden egyes alterület megvalósításához: a turisták tartózkodási idejének hosszabbodnia kell a fejlesztés által, szükséges bevonni magánvállalkozásokat, munkahelyeket kell teremteni, üzleti tervet készíteni a fejlesztésre és az azt követő 10 évre.

Cserébe viszont a projekt költségvetésében a tervezéstől a teljes infrastruktúrális, humán, informatikai és tereprendezési, komplex élményelemeket tartalmazó fejlesztés tervezhető, majd elszámolható.

A felhívás megyei területspecifikus mellékleteket tartalmaz, mely azt jelenti, hogy minden megyében külön értékelési szempontok vannak a területfejlesztési stratégia alapján.

Új elem – és turisztikai fejlesztéseknél ez nagyon jól jöhet annak érdekében, hogy értékes fejlesztések valósuljanak meg  -, hogy már a projekt futamideje alatt végezhetjük el annak előkészítését – tervezés, közbeszerzés, partnerségi megállapodások előkészítése, stb. Ezzel lehetővé válik, hogy alaposan átgondolt és valóban fenntartható turisztikai fejlesztések valósuljanak meg!

A végére pedig az igazán jó hír: ezek a turisztikai fejlesztések 100%-os támogatási intenzitással, azaz 0% önerő mellett támogathatóak.

További információ, tájékoztatás, felvilágosítás kérhető:

Fortuito Kft

www.fortuito.hu

Tel: + 36 30 20 21 789

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.